Young Business Award aflevering 2: welke van deze startups wordt een unicorn?

22/01/2021

Spannend! De toon is vorige week absoluut gezet tijdens de eerste aflevering van de Young Business Award. Het was een spannende strijdt tussen vier ijzersterke deelnemers. De volgende vier startups staan alweer in de startblokken! Klaar om hun 60 seconden pitch te geven aan de jury.

De startups in deze tweede aflevering haalden gezamenlijk 35 miljoen euro groeigeld op bij investeerders. Dat wordt genieten! Wie overtuigd de jury met zijn 60 seconden pitch en zien we terug tijdens de finale-aflevering op vrijdag 5 februari? Bekijk hieronder de tweede van uit een reeks van vier afleveringen van de Young Business Award.

Ros komt als eerste in actie: ,,Je bent jarenlang een bedrijf aan het bouwen en dat moet je even in een minuut samenvatten. Dat is altijd een uitdaging.’’ En wie, zoals hij en zijn mede-deelnemers, uitkijkt naar de daaropvolgende scherpe vragen van de jury, zit ook deze week weer gebakken.

De scherpe vragen van deze aflevering zijn overigens niet alleen weggelegd voor de vijfkoppige jury. Presentator Jort Kelder voelt de deelnemers in deze aflevering ook flink aan de tand.

Deze startups pitchen tijdens in aflevering 2

Bidroom
Een hotelboekingsplatform, maar dan net even anders. Bij Bidroom geen commissie voor hotels, maar een lidmaatschap voor reizigers. Inmiddels met een aanbod van meer dan 150.000 hotels in ruim 120 landen. Hotels die, omdat ze geen commissie afdragen, bereid zijn om wel tot 25 procent korting op een overnachting te geven. De startup van founder Michael Ros heeft al meer dan 90 medewerkers en kantoren in Amsterdam, Krakau, Turkije, Barcelona en Parijs. In de reissector vol lof ontvangen en bekroond met onder meer een World Tourism Forum Award. Plug & Play koos Bidroom om mee te doen aan hun groeiprogramma in Silicon Valley, Amerika.

Quicargo
Omdat de helft van alle vrachtwagens deels of helemaal leeg op de weg rijden, zijn er onnodig veel op de weg. Slecht voor het milieu dus. Voorspelbaarheid van transportplanning wordt door toenemende webverkoop en same day delivery bovendien steeds moeilijker. Dat kan beter, dacht Quicargo. Het platform brengt real time vraag en aanbod bij elkaar. In één klik hebben transporteurs toegang tot zendingen die op hun route liggen. Beladingsgraad wordt zo verhoogd, bedrijven kunnen snel en flexibel leveren én er hoeven minder vrachtwagens de weg op.

Flow Money Automation
Hoe houd je overzicht op je geld als je maar één bankrekening hebt? Grip houden is moeilijk, leerden Flow Money Automation founders Daan van Klinken en Niels Mulder. Flow helpt om die grip te krijgen: door geld automatisch te verdelen over spaardoelen en budgetten. Zo heb je automatisch beter inzicht in hoeveel je bijvoorbeeld nog aan je boodschappen kunt besteden. Om de daarvoor benodigde vergunning van de Nederlandse Bank te krijgen, haalde Flow al een investering van 600.000 euro op.

Greener Power Solutions
Stroom op plekken waar geen netaansluiting is? Vaak komt dat van vervuilende dieselaggregaten. Met hun megabatterijen wil Greener Power Solutions dat voorkomen. Het systeem voorziet bijvoorbeeld bouwlocaties, festivals en offshore locaties van duurzaam opgewekte stroom. In twee jaar tijd werd de startup wereldwijde marktleider in verhuur en heeft het al drie investeringsronden achter de rug. Daarnaast ontwikkelt Greener Power Solutions slimme software voor gebruik op afstand en voorspelling van stroomgebruik.