Ferr-Tech

“We hebben onderzocht welke netwerken interessant zouden zijn voor ons en van welke subsidiemogelijkheden wij eventueel gebruik zouden kunnen maken.”

Judith le Fèvre – Ferr-Tech

Ferr-Tech is een startup met een missie, namelijk het tegengaan van waterschaarste in de wereld. “Een kwart van de wereldbevolking dreigt met waterschaarste te maken te krijgen”, vertelt Judith le Fèvre, één van de eigenaren van Ferr-Tech. “En in Europa hergebruiken we slechts twee procent van ons gezuiverde water.” Het zijn alarmerende cijfers die Le Fèvre en haar compagnons motiveren. “De Verenigde Naties hebben zeventien SDG’s – Sustainable Development Goals – opgesteld. Daar willen wij een bijdrage aan leveren en daarvoor komen wij uit bed. Wij willen impact maken met ons product.”

Hoe is het begonnen

Dat product is FerSol. Een stukje scheikunde: Ferraat(VI) is een ion (deeltje, element) en de sterkste oxidant voor waterbehandeling van afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering zoals bijvoorbeeld chloor, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk. Voorheen was het niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren. Door baanbrekend onderzoek én een uniek en gepatenteerd productieproces heeft Ferr-Tech het mogelijk gemaakt om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar aan te bieden voor industrieel gebruik. Le Fèvre: “Wij zijn als Drentse startup wereldwijd de eerste onderneming die hierin geslaagd is!”

Innovatie-award

Ferr-Tech begon in 2020. “Ik kwam in contact met de huidige partners en co-founders. Zij wilden dit product naar de markt brengen. Eerst hebben we zelf onderzoek gedaan. Het bleek echt een geweldige innovatie die bijdraagt aan het voorkomen van waterschaarste. Na een periode van voorbereiding konden we vanaf september 2020 echt los. Inmiddels hebben we klanten in Amerika, zijn we op handelsmissie naar Las Vegas geweest en hebben we de CES innovatie-award gewonnen.”

Ondersteuning

Omdat Le Fèvre voorheen vaker met Ik Ben Drents Ondernemer te maken had was het contact snel gelegd. “We hebben onderzocht welke netwerken interessant zouden zijn voor ons en van welke subsidiemogelijkheden wij eventueel gebruik zouden kunnen maken.” Eén van de verbindingen die via Ik Ben Drents Ondernemer tot stand kwam was met Proeftuin Ron Peters. “Hij heeft ons product een half jaar getest en ontdekte dat als je het doseert, het een specifieke teelt op water mogelijk maak. Dat leidde naar onze eerste grote klant in de Verengde Staten. Inmiddels trekken we veel samen op.”

Koploper

Ook heeft Ferr-Tech gebruik gemaakt van de voucherregeling van Ik Ben Drents Ondernemer. “Die kennisvoucher hebben we ingezet om deel te nemen aan het koplopersproject. Zo willen wij onze Sustainable Development Goals integreren in onze hele bedrijfsvoering. Alles wat wij doen moet daaraan bijdragen.”