Bypoint
“Na een kennismakingsgesprek heb ik besloten om gebruik te maken van het START programma.”
Joris Koops – Bypoint
Op het industrieterrein van Assen is sinds enkele jaren een gedreven jonge ondernemer gevestigd. Zijn toekomst was voorbestemd in de autowereld, maar doordat hij tijdens zijn studie met een probleem werd geconfronteerd heeft hij de koe bij de horens gevat en van het probleem een kans gemaakt. Een prachtig bedrijf genaamd Bypoint timmert hard aan de weg om de fietsveiligheid in Nederland te vergroten.
Hoe is het begonnen
Joris begint te vertellen: “Ik ben opgegroeid op het industrieterrein van Assen, mijn familie heeft jarenlang een autozaak gehad en daar lag ook mijn toekomst. Totdat ik tijdens mijn studietijd werd geconfronteerd met een incident. Dit moment heeft mij aan het denken gezet. Elke dag maken vele Nederlanders gebruik van hun fiets om van A naar B te komen. Maar op het moment dat iemand doormiddel van een eenzijdig ongeluk niet zelf hulp kan inschakelen ben je overgeleverd aan het lot. En ik wil iets ontwikkelen om te ontkomen aan dat lot”.
Onderzoek
Gemiddeld gebeuren er 50.000 eenzijdige fietsongelukken op jaarbasis, dit cijfer is gemeten bij de spoedeisende hulp. Bij zo’n ongeval ben je niet altijd in staat zelf contact op te nemen met een hulpdienst, of het duurt even voordat je beseft wat er is gebeurd. Joris geeft aan: “tijd speelt een cruciale rol, de kans op herstel is groter als je sneller hulp kunt krijgen”.
Valdetectie
Door mijn persoonlijke ervaring hebben wij Bypoint valdetectie ontwikkeld. Een apparaat dat onafhankelijk van een telefoon of app werkt. Het is een klein en makkelijk op elke (elektrische) fiets te monteren. Bypoint stuurt een bericht naar een reeks contactpersonen wanneer iemand valt met de fiets. Dit gaat via SMS en geeft binnen een minuut de exacte locatie van de val weer. Zo kun je altijd rekenen op hulp, zelfs als je niet exact weet waar je je bevind. Zo ga je met een veilig gevoel de weg op.
Rabo Ondernemersprijs
“ik heb mij in 2020 aangemeld voor de Rabo Ondernemersprijs; een competitie georganiseerd door de Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen en Rabobank. Om het concept te concretiseren heb ik besloten om een productontwikkelaar in te huren en een prototype te ontwikkelen. Uiteindelijk wist ik 78 andere deelnemers te verslaan en werd ik uitgeroepen tot winnaar van de Rabo Ondernemersprijs. Dit bleek uiteindelijk mijn springplank naar meer te zijn.”
Ik Ben Drents Ondernemer
“Nadat ik de ondernemersprijs had gewonnen en het daarbij behorende startbudget van € 10.000 euro kon het echte werk beginnen. Deze prijs maakte het verschil. Op Linkedin plaatste ik een oproep, en daar kwam een reactie op van Eelco Bakker, adviseurs bij Ik Ben Drents Ondernemer. Na een kennismakingsgesprek heb ik besloten om gebruik te maken van het START programma. Onderdeel daarnaast is de financieringstafel. Daar heb ik mijn plannen mogen presenteren, waardoor een grote investeerder geïnteresseerd was.”
Samenwerking Provincie Drenthe
Om elkaar te versterken is Bypoint ook een samenwerking gestart met de Provincie Drenthe. “Wij willen samen met de Provincie Drenthe bijdragen aan een fietsveiliger Drenthe zegt Joris enthousiast. Dit resulteert in het project ‘Doortrappen Drenthe’, dat ervoor wil zorgen dat Drentenaren zo lang mogelijk en veilig kunnen blijven fietsen. Bypoint is een mooie aanvulling op de doelen van het project.
De Provincie Drenthe is tevens bezig met de fietssnelweg. Het valdetectiesysteem levert de Provincie jaarlijks anonieme data zodat ze onder andere dit project beter kunnen monitoren. Anoniem is voor ons heel belangrijk. Ons systeem verzamelt absoluut geen data en is dus dubbel op veilig voor de gebruiker.
De toekomst
Het product gaat nu door de laatste testfase, maar er kunnen wel al pre-orders besteld worden. Wil jij veilig de weg op met een Drents product? Bekijk hun website of neem vrijblijvend contact op.
Met zijn allen werken aan een veilig fiets-land!