De Vrolijke Noot

“De kracht van een netwerk zorgt ervoor dat je er niet alleen voor staat.”

Esther Betjes – De Vrolijke Noot

Het roer om

Ties en Esther Betjes besloten een aantal jaren geleden het roer om te gooien. Ze vertrokken uit de stad en hebben zich omgeschoold. De mogelijkheid diende zich aan om de biologische kwekerij De Vrolijke Noot over te nemen. en dat hebben ze gedaan.

Hun bedrijf in Wapserveen is 4,2 hectare groot en ze kweken vruchtbomen en struiken. Dat kweken doen ze op een biologisch dynamische manier, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet worden tegen onkruid. Door de wisselteelt zijn er meerdere stukken grond met gras. Het maaien en bemesten laten ze doen door geiten, die ook helpen om het bladafval van het snoeien op te ruimen, en gelijk te bemesten voor een volgende teelt. Ook zetten ze varkens in om bijvoorbeeld wortelonkruiden op te ruimen. De vrolijke Noot streeft ernaar om op allerlei vlakken een kringloop te creëren. Ze geven cursussen en workshops om hun kennis te verspreiden.

Een flinke zoektocht

Voor al hun activiteiten en om toekomstbestendig te zijn willen ze een nieuw, circulair pand realiseren. Een pand om in te wonen en te werken.

Voor bestaande bouw kun je vrij makkelijk de weg vinden naar subsidies voor bijvoorbeeld verduurzaming. Een weg vinden naar mogelijkheden voor dergelijke nieuwbouwprojecten blijkt moeilijker dan gedacht.

In een gesprek met SNN hoorde Esther van Ik Ben Drents Ondernemer. “Om eerlijk te zijn, was ik er zelf nooit bij terecht gekomen en kwam ik in mijn zoektocht Ik ben Drents Ondernemer niet tegen.” Na de doorverwijzing van SNN zaten Esther en Ties al vrij snel aan de Financieringstafel. Adviseur Marc Groothelm heeft samen met De Vrolijke Noot gezorgd voor een onderbouwd plan.

 

Samen sterker

“Als je op eigen erf zit, zit je vaak in je eigen kring. Wanneer je op zoek gaat in jouw omgeving merk je de kracht van een netwerk. Je staat er niet alleen voor. Samen kom je verder.”

Zo heeft De Vrolijke Noot een samenwerking met het Energiefonds Drenthe en trekken ze op met Circulair Westerveld. Met de binnen gekregen gelden van subsidies, het uitdelen van obligaties, de inbreng een deel eigen vermogen en een sociale financiering kunnen ze starten met de realisatie van hun bouwplannen.

Ik Ben Drents Ondernemer heeft De Vrolijke Noot begeleid naar hun netwerk en een krachtig verhaal.

 

 

“We zijn erg blij met de ondersteuning vanuit Ik Ben Drents Ondernemer. Mede dankzij hun kunnen we de volgende stappen naar de toekomst!”

Wil je ook geholpen worden met een advies op maat? Bel of mail gerust naar Marc of een van zijn collega’s en zij helpen je op weg.

Meer weten over het familiebedrijf De Vrolijke Noot? Neem gerust een kijkje op hun website.