First Circular Insulation

“Er is een parallel te trekken tussen mycelium en Ik Ben Drents Ondernemer!”

Roland van Driel – First Circular Insulation

Alles begint met passie

Als kind had Roland al een passie voor paddenstoelen en schimmels. Urenlang kijken door een microscoop en organismen bestuderen. Wat kunnen we van de natuur leren en toepassen in de industrie? Zijn er alternatieven te ontwikkelen binnen de bouwsector waarbij de ecologische voetafdruk aanzienlijk minder is? Deze vragen stelde Roland en besloot een aantal jaren geleden een eenmanszaak op te richten op om hiermee aan de slag te gaan.

Ik ben Drents Ondernemer dacht mee over verschillende denkrichtingen en bracht Roland in contact met andere bedrijven en subsidieverstrekker.

De technologie van de microscopen is inmiddels enorm verbeterd. Toch staat nog een van de betere varianten van vroeger op de keukentafel in de fabriek in Veenoord. Van jongs af aan is de passie omgezet naar een levensvatbare, commerciële lijn BV dat hij samen met een compagnon runt.

Grondstof voor een duurzame toekomst

First Circular Insulation produceert een biologisch isolatiemateriaal voor de bouwsector. De grondstoffen worden geleverd door regionale organisaties die reststromen uit de bosbouw, tuinbouw en voedselketen verzamelen en voor verdere verwerking aan First Circular Insulation leveren.

Tijdens een specifiek procedé en gepatenteerde technologie ontwikkelen ze een product dat mede door inzet van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Deze zijn van essentieel belang in de bodem. Daar breken ze organisch materiaal af en stellen ze de bouwstenen weer ter beschikking aan het ecosysteem. Hiermee creëren ze een hoogwaardig, hard, zeer duurzaam en goed verwerkbaar isolatiemateriaal oplevert.

Netwerk

Er is een parallel te trekken tussen mycelium en Ik Ben Drents Ondernemer. Het gebruik maken van en kracht inzien van netwerken is essentieel. Roland was een kleine ondernemer, was aan het experimenteren met materialen e je weet eigenlijk niet hoe verder te komen. Hoe ga ik dat in de markt zetten? Hoe kan ik kennis vergaren om de volgende stappen te zetten? Ik Ben Drents Ondernemer heeft gezorgd voor de juiste verbindingen, het juiste netwerk en de juiste subsidies.

“Je moet het uiteindelijk zelf doen, maar hebt niet altijd het netwerk om je heen om je onderneming goed en gezond te maken. De ideeën, het netwerk en de samenwerking met onder meer Ik ben Drents Ondernemer heeft het fundament gelegd voor First Circular Insulation.”

Blijven verbeteren en leren

“We blijven leren en ontwikkelen. Er staan hier voor flinke investeringen aan machines die de dakplaten realiseren. Natuurlijk verloopt het proces niet altijd met succes. We passen het aan, schakelen, experimenteren, implementeren en versterken daarmee het eindproduct. Samen met partners en de kracht van de organische materialen, “ zegt Roland met een trotse glimlach op zijn gezicht.

Wil je ook geholpen worden met een advies op maat? Of je nu wilt verduurzamen, groeien of financiering nodig hebt. De adviseurs van Ik ben Drents Ondernemer staan voor je klaar om met je mee te denken.

Door het ontwikkelen en produceren van biologische isolatiematerialen voor de bouw streeft FC-i naar een groenere wereld. Ook meewerken aan een groenere wereld? En wil je Meer weten over het First Circular Insulation?